neděle 3. ledna 2016

Moje knížky o šití

Když jsem začala šít, tak jsem v podstatě nevěděla, co se k sobě sešívá a ze začátku mi přišlo všechno strašně složité. Koukala jsem na hodně návodů na you tube, což bylo sice super, ale jsem poměrně konzervativní člověk a mám ráda věci pěkně při ruce, abych si v materiálech mohla listovat, tak jsem začala pátrat po nějaké literatuře, která by se mi hodila. Protože nejvíc mě lákalo šití kabelek a baví mě ostatně stále úplně nejvíc, tak jako první jsem si koupila tyto knížky od Lisy Lamové (doporučuji spíše ten první díl pro úplného začátečníka) a Táňi Žejdlové. Rozhodně doporučuji nakoupit pro začátečníka od obou autorek, protože každá má něco do sebe a díky nim jsem pochopila spoustu věcí- jak všít zip, jak všívat podšívku do kabelky apod. V té knížce od Lisy Lamové je spousta fotek krok za krokem a pro začátečníka je toto mnohem lepší než třeba slovní popis v Burdě, který ostatně nechápu místy dodnes :)
Dalším krokem bylo zakoupení časopisu Marina, nejdřív jsem se trochu zdráhala, protože cena nebyla nejnižší, ale když mi první číslo došlo, tak jsem pochopila, že cena za ten časopis se tisíckrát vyplatí a vrátí. Jsou tam natolik precizně udělané návody, že je zvládne opravdu i začátečník. Pro mě bylo zásadní, že každý návod je nafocen krok za krokem. V každém čísle je 15 projektů- vždy nějaká kabelka, pouzdra, hračky, patchwork a další milé projekty. Nakonec to dopadlo tak, že jsem se okamžitě stala předplatitelkou, sehnala celý letošní ročník a postupně díky velkému štěstí jsem koupila i několik starších čísel, které jsou na šicím trhu nedostatkové zboží a velká vzácnost. Jakmile někdo nějaké starší číslo prodává, tak je okamžitě pryč. Časopis se nedá koupit v trafice, objednává se přes internet zde http://casopismarina.cz/ a majitelka Mariny, báječná a milá Bellet, vytvořila pro všechny Marinky skvělé zázemí v podobě fotogalerie a listárny. Musím říct, že Marina svět je pro mě poměrně dost zásadní- poznala jsem tam spoustu skvělých lidí, dozvěděla jsem se díky časopisu mraky věcí, které bych jinde marně sháněla a hlavně mě ten časopis neskutečně moc žene kupředu. Nikdy bych se sama neodvážila šít klobouk, dětský kufřík, různé kabelky, vyzkoušet šití s koženkou. Ale když vidím výrobky ostatních Marinek, tak se prostě snažím a všechny ty šikovné švadlenky jsou má velká motivace :) Takže pro mě určitě nejzásadnější literatura je Marina, naučila mě o šití přemýšlet a nyní si už některé věci troufám i sama upravovat.
Také bych doporučila tyto dvě knížky jako základní literaturu nejen k šití oblečení. Burdu krok za krokem mám ještě od mamky, tu druhou Šití od Sylvia von Rudzinski jsem zakoupila v antikvariátu na radu paní učitelky ze školy šití, kam jsem chodila na podzim. Pro mě jsou obě velice přínosné- nákresy jsou udělané pěkně i pro začátečníky. Zatím oblečení na sebe nešiji, ale již neříkám ne jako dřív :) Proto mám koupenou i knížku od Tilly Walnes Láska na první steh, kde jsou opět vysvětleny a nafoceny návody na dámské šaty, halenky a sukně pro začátečníky. Mám již naplánovanou letní sukni právě z této knížky :). Od začátku jsem říkala, že já šít oblečení nechci. Jenže pak mě přepadla chuť ušít Sofince šaty, nakonec to skončilo tak, že jsem si koupila overlock v Lidlu ( říkala jsem si, že na to moje občasné šití oblečení bude stačit a stačí) a nakoupila dva (prozatím) časopisy Ottobre, které jsou opravdu skvělé a zvládne podle nich šít i začátečník. Nevýhoda je, že jsou jen v angličtině nebo němčině a nejsou tam obrázky, ale stačí se podívat na české blogy, kde jsou fotonávody a pak se člověk naučí základy a jde to. Koukala jsem hodně na českou blogerku Ekozahrada a německý blog https://www.mamahoch2.de/. Mám koupené i dvě dětské Burdy, ale přiznám se, že líp se mi šije z Ottobre. A velkým překvapením pro mě byl dárek předplatného časopisu Burda od mé nejlepší kamarádky- hodně moc mě to potěšilo a beru to jako výzvu zkusit šít i více věcí na sebe :)


Pak jsem také našla časopis Diana patchwork- vychází myslím 4x ročně a zatím mě zaujaly tyto dvě čísla za rok 2015. I letos bych si ale tento časopis ráda opět koupila, jsou tam pěkné nápady na šití.Jedno číslo je vyloženě zaměřené na šití kabelek a to druhé je taková pěkná směsice různých dárečků, hraček apod.
Poslední knížkou, kterou bych ráda ukázala je šití tašek od božské Amy Butler. Pořídila jsem si jí teprve před Vánocemi, je psaná v angličtině, takže jí zatím nemám ještě moc prostudovanou, ale kabelky tam jsou nádherné.
Jinak návody ještě sháním hodně na internetu- je několik skvělých českých blogů, kde čerpám nápady, ale převážně jsou to zahraniční stránky, kam koukám. Všechny vytištěné návody mám uložené v šanonech a už teď nevím, kam se brzy se všemi těmi materiály vejdu :D


1 komentář: